Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Σαν Σήμερα – 28 Μαρτίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στη χώρα μας από την Aegean Airlines
Στην υπογραφή προσυμφώνου με την Airbus για την αγορά έως 42 νέων αεροσκαφών οικογένειας Α320neo, αξίας 5 δισ. δολαρίων προχωρά η Aegean Airlines. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αντιπρόεδρος της AEGEAN, Ευτύχιος Βασιλάκης, τόνισε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στη χώρα και ότι η τελική συμφωνία θα υπογραφεί το καλοκαίρι.
«Σήμερα είναι η αρχή ενός νέου κύκλου ανάπτυξης και δημιουργίας για την ΑΕGEAN. Με την επένδυση στα αεροσκάφη νέας τεχνολογίας A320neo ανανεώνουμε την υπόσχεση για ποιοτικές υπηρεσίες στους επιβάτες μας, ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητά μας, πολλαπλασιάζουμε τις δυνατότητες συνεισφοράς και εξέλιξης των ανθρώπων μας, βελτιώνουμε ακόμη περισσότερο την πρώτη εντύπωση για τη χώρα μας» είπε ο κ. Βασιλάκης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την επιλογή της Airbus, και όχι της Boeing, ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι ο μοναδικός λόγος είναι το νέο αεροσκάφος μεσαίων αποστάσεων Α 321, κάτι που μέχρι στιγμής η Boeing δεν διαθέτει, αλλά και το γεγονός ότι η ελληνική εταιρεία διαθέτει ήδη αεροσκάφη της Airbus, τα οποία θα συνυπάρξουν για κάποιο διάστημα με τα καινούργια.
Υπενθυμίζεται ότι το 2017 ο στόλος της AEGEAN αριθμούσε 46 jet αεροσκάφη της οικογένειας A320, καθώς και 12 turboprop αεροσκάφη. Η εν λόγω συμφωνία αποτελεί μέρος ενός συνολικού προγράμματος επέκτασης και ανανέωσης του στόλου της εταιρείας, που αναμένεται να υλοποιηθεί μεταξύ των ετών 2020-2025.

Αλλάζει το εταιρικό δίκαιο για ΑΕ – ΕΠΕ
Στην τελική της φάση βρίσκεται από το υπουργείο Οικονομίας η βελτίωση του εταιρικού δικαίου. Όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, ολοκληρώνεται το σχέδιο νόμου για τις ΕΠΕ, το οποίο πρόκειται άμεσα να σταλεί στη Βουλή, ενώ το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις ΑΕ θα είναι έτοιμο έως τον Ιούνιο.
Επιπλέον, έχει ξεκινήσει η επεξεργασία διατάξεων για θέματα μετασχηματισμών και συγχωνεύσεων εταιρειών σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο, Τετάρτη 28 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί, παρουσία του υφυπουργού, συνεδρίαση της ομάδας.
Τα κύρια ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των ανωνύμων εταιρειών, καθώς και σειρά άλλων θεμάτων που σχετίζονται με το εταιρικό δίκαιο, συζητήθηκαν σήμερα, Τρίτη, κατά τη διάρκεια διαβούλευσης, παρουσία του κ. Πιτσιόρλα και του γγ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Δημήτρη Αυλωνίτη, με εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ, της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και άλλων φορέων.
Μετοχολόγιο – μετοχές
Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στην ημερίδα, με θέμα «Εκσυγχρονισμός και απλοποίηση των διατάξεων του Κ.Ν. 2190/20 περί ανωνύμων εταιρειών», ήταν το ζήτημα της εποπτείας ως προς την έκταση, τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται στη χώρα μας, καθώς και την επιλογή της κατάλληλης υπηρεσίας. Επίσης, τέθηκαν ζητήματα λειτουργίας των υπηρεσιών του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) και απλοποίησης των ηλεκτρονικών αιτήσεων καταχώρησης σε αυτό. Ως προς το μετοχολόγιο των ΑΕ, η συζήτηση εστιάστηκε σε θέματα που αφορούν τις ανώνυμες μετοχές, εξετάζοντας παράλληλα τις πρακτικές που ακολουθούνται στα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Όπως αναφέρθηκε, τα κράτη μέλη στη συντριπτική πλειονότητά τους έχουν «καταργήσει» τις ανώνυμες μετοχές. Οι λόγοι που το επέβαλαν αυτό κυρίως είναι:
1. Διαφάνεια στις εταιρικές υποθέσεις
2. Γνωστοποίηση των μετόχων που συνδέονται με το «ξέπλυμα χρήματος»
3. Εφαρμογή κανόνων ενοποίησης
4. Σχέσεις επιχειρηματιών με κέντρα εξουσίας.
Γενικότερα, για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων επισημάνθηκε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να αναπτύξουν μηχανισμούς πλήρους πληροφόρησης για τις οικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με την Οδηγία 2013/34/ΕΕ σε συνδυασμό με την Οδηγία 2017/1132 διότι η ποιότητα των οικονομικών καταστάσεων χαρακτηρίζεται ως κακή για ΕΠΕ και ΙΚΕ και αρκετά καλή για ΑΕ (για τις εταιρείες που δημοσιεύουν) ενώ για να εκκινήσει ο έλεγχος νομιμότητας πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος πληρότητας γεγονός που δεν συμβαίνει αρκετά συχνά,
Πιστοποιητικό «καλής λειτουργίας της εταιρείας»
Έμφαση δόθηκε στη διασφάλιση επαρκούς εμπορικής δημοσιότητας, καθώς και στα ζητήματα επάρκειας και ποιότητας των οικονομικών καταστάσεων για τις ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ. Τέλος, συζητήθηκε η δυνατότητα υιοθέτησης ενός πιστοποιητικού «καλής λειτουργίας της εταιρείας» (Certificate of Good Standing). Η θεσμοθέτηση ενός πιστοποιητικού «καλής λειτουργίας» θα πρέπει να ανταμείβει τη «συνεπή εταιρεία» ενώ το κράτος μπορεί να αποδέχεται στις συναλλαγές του μόνο τους «κατόχους» του εν λόγω πιστοποιητικού και ειδικότερα σε διαγωνισμούς προμηθειών (δημόσιες συμβάσεις), χρηματοδοτήσεις (εθνικές/κοινοτικές) π.χ. ΕΣΠΑ.

Μυτιληναίος: Ισχυρή βελτίωση κερδών το 2017
Ισχυρή άνοδο των αποτελεσμάτων της κατέγραψε το 2017 η Μυτιληναίος ΑΕ υπερβαίνοντας τους στόχους που είχαν τεθεί τον Δεκέμβριο του 2016, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 1.526,7 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 22,5%, λόγω της εξαιρετικής επίδοσης του Τομέα Μεταλλουργίας, της υψηλής επίδοσης του Τομέα της Ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου, αλλά και της συνεισφοράς του Τομέα Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 306,0 εκατ. ευρώ έναντι 222,4 εκατ. ευρώ το 2016 σημειώνοντας, αύξηση 37,6% που αποδίδεται πρώτιστα στην ιστορικά υψηλή επίδοση του Τομέα Μεταλλουργίας.
Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 154,6 εκατ. ευρώ έναντι 34,2 εκατ. ευρώ το 2016. Η σημαντική αύξηση των καθαρών κερδών ανά μετοχή (+270,2%) και το προτεινόμενο μέρισμα αντανακλά σε σημαντικό βαθμό τα οφέλη από τον εταιρικό μετασχηματισμό που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο και σηματοδότησε τη δημιουργία μιας νέας ενιαίας εταιρικής οντότητας, που επωφελείται από σημαντικές επιχειρηματικές συνέργειες και ενισχυμένη χρηματοοικονομική ευελιξία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε σε 568,1 εκατ. ευρώ, βελτιώνοντας το δείκτη Καθαρού Δανεισμού προς EBITDA χαμηλότερα από τις δυο φορές (1,86).
Συνέπεια της αυξημένης κερδοφορίας και της ισχυροποίησης του ισολογισμού μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό αποτελεί και η έναρξη πληρωμής μερισμάτων προς τους μετόχους σε διατηρήσιμη βάση. Συγκεκριμένα για τη χρήση του 2017, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,32 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 3,50% με βάση το κλείσιμο της τιμής της μετοχής την 31/12/2017.
Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε: «O εταιρικός μετασχηματισμός αποτέλεσε ένα ακόμη βήμα στη μετεξέλιξη της Μυτιληναίος σε μια ισχυρή διεθνή εταιρεία, θέτοντας τις κατάλληλες οργανωτικές δομές και επιτυγχάνοντας σημαντικές λειτουργικές και οικονομικές συνέργειες. Η αύξηση της κερδοφορίας το 2017, η ενίσχυση της χρηματοοικονομικής δομής και οι προοπτικές υψηλών χρηματοροών και των τριών τομέων επιχειρησιακής δραστηριότητας της εταιρείας, ανοίγουν το δρόμο για το επόμενο βήμα εξέλιξης. Μέσα από ένα νέο πρόγραμμα στοχευμένων επενδύσεων σε έργα με υψηλούς βαθμούς απόδοσης, η εταιρεία αποσκοπεί αφενός στην περαιτέρω βελτίωση της αποδοτικότητάς της σε διεθνές επίπεδο και αφετέρου στην αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας, ωθώντας σε υψηλότερα επίπεδα τα οικονομικά της μεγέθη προς όφελος των εργαζομένων, των μετόχων αλλά και της ελληνικής οικονομίας».
Επίσης, σημειώνεται ότι η απορριπτική απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ επί της προσφυγής της Αλουμίνιο της Ελλάδος που αφορούσε την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας την περίοδο 2007-2008. Συνέπεια της απορριπτικής αυτής απόφασης, τα αποτελέσματα του 2017 έχουν επιβαρυνθεί κατά 17,4 εκατ. ευρώ σε επίπεδο EBITDA και 22,1 εκατ. ευρώ σε επίπεδο κερδών μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας.

ΕΕΑ: Δυναμική και εξωστρεφής η ελληνική βιομηχανία αλουμινίου
Θετικό διαφαίνεται το άμεσο μέλλον για την ελληνική βιομηχανία αλουμινίου, σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Αλουμινίου. Στην εγχώρια αγορά αναμένεται περαιτέρω αύξηση της ζήτησης στον τομέα της οικοδομής λόγω των μεγάλων οικιστικών έργων και του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον».
Παράλληλα στις διεθνείς αγορές παρατηρείται μια συνεχώς αύξουσα ζήτηση αλουμινίου στη βιομηχανία ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών και σε μεγάλα οικιστικά έργα. Στον τομέα των μεταφορών η χρήση του αλουμινίου, πέραν της αυτοκινητοβιομηχανίας, είναι πλέον ευρεία στα αεροπλάνα, στα λεωφoρεία, στα γρήγορα ferry boats, στα τραμ και σε όλων των ειδών τα τραίνα.
Για την ικανοποίηση αυτής της αυξημένης ζήτησης δρομολογούνται, σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Αλουμινίου, νέες επενδύσεις. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν τον εκσυγχρονισμό και την εγκατάσταση νέων μονάδων για παραγωγή προϊόντων αιχμής για τους κλάδους της α΄ύλης, της έλασης και διέλασης.
Ο ελληνικός κλάδος αλουμινίου αποτελείται από 5.000 μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις σε όλα τα στάδια μεταποίησης και εμπορίου και απασχολεί άμεσα ή έμμεσα 25.000 άτομα.
Προτεραιότητα η εξωστρέφεια
Οι εξαγωγές του ελληνικού κλάδου αλουμινίου, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το 2017 αντιπροσώπευαν το 5,6% περίπου των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Ο κλάδος κατατάσσεται ανάμεσα στους 99 κλάδους της συνδυασμένης ονοματολογίας, ως ο δεύτερος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας με 1.610 εκατ. ευρώ περίπου αξία εξαγωγών, μετά τα ορυκτά καύσιμα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16% περίπου σε σχέση με το 2016 και δεύτερος με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο, περίπου 641 εκατ. ευρώ, μετά τον κλάδο των παρασκευασμένων λαχανικών, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2016.
Οι πωλήσεις πρωτόχυτου και δευτερόχυτου αλουμινίου το 2017 παρέμειναν στα επίπεδα του 2016 αλλά με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 58% των πωλήσεων και να σημειώνουν αύξηση πάνω από 5% σε σχέση με το 2016.
Οι πωλήσεις προϊόντων πρώτης μεταποίησης το 2017 σημείωσαν αύξηση κατά 4% σε σχέση με το 2016. Η εγχώρια αγορά απορρόφησε μόλις το 17% των πωλήσεων σημειώνοντας όμως αύξηση κατά 6% σε σχέση με το 2016, ενώ οι εξαγωγές απορρόφησαν το 83% των πωλήσεων, αυξανόμενες και αυτές κατά 4% περίπου.
Οι πωλήσεις προϊόντων έλασης τo 2017 παρουσίασαν αύξηση κατά 3% περίπου. Η εγχώρια αγορά απορρόφησε το 13% των συνολικών πωλήσεων και σημείωσε αύξηση κατά 7% περίπου σε σχέση με το 2016. Οι εξαγωγές, αποτελούν το 87% των πωλήσεων και αυξήθηκαν και αυτές κατά 3% περίπου σε σχέση με το 2016.
Οι εξαγωγές κατευθύνθηκαν πάνω από το 50% στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης. Η κύρια αγορά που απευθύνονται τα προϊόντα έλασης είναι η συσκευασία τόσο στην εγχώρια αγορά ( 65%) όσο και στις εξαγωγές με περισσότερο από 50%.
Ο κλάδος της διέλασης αν και επηρεάστηκε αρνητικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, λόγω της κατάρρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας στην εγχώρια αγορά, σύντομα ανέκαμψε με τον δυναμικό προσανατολισμό των εταιρειών στις δύσκολες αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Ως αποτέλεσμα οι συνολικές πωλήσεις προϊόντων διέλασης το 2017 σημείωσαν αύξηση κατά 6% περίπου σε σχέση με το 2016. Η εγχώρια αγορά απορρόφησε το 27% των συνολικών πωλήσεων και σημείωσε αύξηση, για 2η συνεχόμενη μετά το 2007, κατά 4% περίπου σε σχέση με το 2016.
Οι εξαγωγές που απορρόφησαν το 73% των πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 6% περίπου σε σχέση με το 2016. Οι εξαγωγές κατευθύνθηκαν πάνω από το 50% στις απαιτητικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Η κύρια αγορά που απευθύνονται τα προϊόντα διέλασης είναι η οικοδομή τόσο στην εγχώρια αγορά (77%) όσο και στις εξαγωγές (40%) αξιοποιώντας τα διεθνώς πιστοποιημένα συστήματα αλουμινίου των ελληνικών εταιρειών.

Πέντε τεχνολογικές προβλέψεις της ΙΒΜ για την επόμενη πενταετία
Κάθε χρόνο, η IBM Research, o ερευνητικός βραχίονας της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας πληροφορικής ΙΒΜ, δίνει στη δημοσιότητα τις προβλέψεις του για τις πέντε κυριότερες τεχνολογικές εξελίξεις των επομένων πέντε ετών, οι οποίες θα επιδράσουν καθοριστικά την κοινωνία και την οικονομία.Τα ανά τον κόσμο ερευνητικά εργαστήρια της ΙΒΜ παρακολουθούν τις τεχνολογίες αιχμής και διακινδυνεύουν να μαντέψουν το μέλλον. Για φέτος, οι προβλέψεις τους με ορίζοντα πενταετίας, που παρουσιάσθηκαν στην εκδήλωση “Think 2018” στο Λας Βέγκας, είναι συνοπτικά οι εξής:
1. Μικροσκοπικοί υπολογιστές κρυπτογράφησης, μικρότεροι και από κόκκο αλατιού, θα ενσωματωθούν στα καθημερινά αντικείμενα και στις κάθε είδους συσκευές. Θα χρησιμοποιηθούν μαζί με την τεχνολογία blockchain (αυτή που χρησιμοποιείται στα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin) για να διασφαλίζουν την αυθεντικότητα ενός αντικειμένου καθ’ όλη την διαδρομή του, από την αρχή της παραγωγής του εωσότου φθάσει στα χέρια των καταναλωτών. Μεταξύ άλλων, αυτός ο συνδυασμός τεχνολογιών θα δώσει νέες λύσεις για την ασφάλεια των τροφίμων, τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων (ότι δεν είναι απομιμήσεις), την ταυτοποίηση των μεταλλαγμένων προϊόντων και των προϊόντων πολυτελείας.
2. Θα αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες κρυπτογράφησης ανώτερες ακόμη και από την κβαντική κρυπτογράφηση, όπως η λεγόμενη «κρυπτογράφηση πλέγματος» που αναπτύσσει η ίδια η ΙΒΜ και η οποία, κατά τα λεγόμενά της, δεν θα μπορεί να «σπάσει» από κανέναν υπολογιστή, ούτε καν από κβαντικό. Έτσι, η δουλειά των χάκερ θα γίνει πολύ δύσκολη.
3. Μικρά αυτόνομα ρομποτικά μικροσκόπια με τεχνητή νοημοσύνη θα περιπολούν στους ωκεανούς της Γης σε πέντε χρόνια και θα παρακολουθούν συνεχώς σε πραγματικό χρόνο τη ρύπανση. Η κατάσταση του πλαγκτού θα αποτελέσει βασικό βιοδείκτη για την υγεία των θαλασσών και τα νέα «έξυπνα» συστήματα θα παρακολουθούν αυτούς τους βιολογικούς «αισθητήρες» για να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με την κατάσταση των ωκεανών. Τα ίδια ρομπότ θα χρησιμοποιούνται σε περίπτωση πετρελαιοκηλίδων ή άλλων έκτακτων περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης.
4. Καθώς οι αλγόριθμοι και τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα γνωρίσουν εκρηκτική ανάπτυξη, θα αναπτυχθούν νέα εργαλεία που θα διασφαλίζουν ότι αυτή η μηχανική νοημοσύνη είναι αξιόπιστη, δίκαιη και χωρίς ρατσιστικές, ιδεολογικές ή άλλες προκαταλήψεις.
5. Οι κβαντικοί υπολογιστές θα χρησιμοποιούνται ευρέως σε μια πενταετία για την επίλυση προβλημάτων που σήμερα θεωρούνται άλυτα. Θα είναι πανταχού παρόντες στις αίθουσες των πανεπιστημίων, ακόμη και μερικών λυκείων.

 

Γεγονότα
1871: Εγκαθίσταται η Κομμούνα του Παρισιού, μία μορφή σοσιαλιστικής διακυβέρνησης, που θα διαρκέσει έως τις 28 Μαΐου 1871.
1910: Το πρώτο υδροπλάνο, με κυβερνήτη τον Ανρί Φαμπρ, απονηώνεται από τις ακτές της γαλλικής πόλης Μαρτένκ.
1940: Τίθεται ο θεμέλιος λίθος για τις μόνιμες εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
1964: Στα διεθνή ύδατα έξω από τις αγγλικές ακτές, εκπέμπει εν πλω ο πρώτος πειρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της χώρας, το περίφημο Ράδιο Καρολίνα.
2001: Αρχίζει τη λειτουργία του ο νέος αερολιμένας της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος».
2015: «Δεν θα υπάρξει αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, ούτε υφεσιακά μέτρα», δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Γεννήσεις
1862: Αριστίντ Μπριάν , γάλλος πολιτικός. Υπήρξε 11 φορές πρωθυπουργός της Γαλλίας και εργάστηκε για μία ομοσπονδιακή Ευρώπη. Το 1926 βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης.
1893: Σπύρος Σκούρας μεγαλοπαράγων του Χόλιγουντ, πρόεδρος της «20th Century – Fox» από το 1942 έως το 1962.
1922: Τέο Άλμπρεχτ , γερμανός επιχειρηματίας, συνιδρυτής της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ Aldi. Κατείχε την 31η θέση στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Θάνατοι
1794: Μαρκήσιος Κοντορσέ, γάλλος φιλόσοφος, μαθηματικός και πολιτικός επιστήμονας, από τους θεμελιωτές του Διαφωτισμού.
1884: Γεώργιος Ζαρίφης ,έλληνας τραπεζίτης και εθνικός ευεργέτης.
1969: Ντουάιτ Αϊζενχάουερ , αμερικανός στρατηγός και 34ος πρόεδρος των ΗΠΑ (1953-1961).

About the Author

Greg Kalog
Greg Kalog
administrator

Εργαλεία

Εργαλεία

Επαλήθευση εγκυρότητας ΑΦM/VAT που χορηγείται από κράτος της Ε.Ε.
Χρήσιμα έντυπα
Επαληθεύσετε την εγκυρότητα του ΑΦΜ νομικού προσώπου στην Ελλάδα
Στοιχεία δημοσιότητας ΓΕΜΗ
Εκτυπώστε τα ένσημα σας
Κατεβάστε όλα τα χρήσιμα έντυπα για την εφορία.
Όλα τα τηλέφωνα για τις εφορίες στην Αττική.
Όλοι οι Κ.Α.Δ.
Όλα τα τηλέφωνα για τα επιμελητήρια.
e-ατομικός λογαριασμός ασφάλισης
Kατεβάστε όλα τα χρήσιμα έντυπα για το Ι.Κ.Α.
Ηλεκτρονική υποβολή εντύπων επιθεώρηση εργασίας και ΟΑΕΔ.
Εθνική πύλη δημόσιας διοίκησης.
Δείτε αν το όχημά σας είναι ασφαλισμένο
x

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Αποδέχομαι Δεν Αποδέχομαι Κέντρο Απορρήτου Ρυθμίσεις Απορρήτου
en_USEnglish
elGreek en_USEnglish