Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Σαν Σήμερα – 29 Μαρτίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλ. Τσίπρας: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία από την «Ντόιτσε Τέλεκομ» και σημαντικό βήμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της
Συνάντηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Ντόιτσε Τέλεκομ» Τίμοθι Χέτγκες, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της Ντόιτσε Τέλεκομ και του ΟΤΕ, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ενημέρωσαν σχετικά με την απόφαση της εταιρείας να επενδύσει 2 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια στην ελληνική οικονομία για την ανάπτυξη τεχνολογικών δικτύων οπτικών ινών για οικιακή χρήση (fiber to the home) και 5G, ώστε ένα εκατομμύριο νοικοκυριά να αποκτήσουν συνδέσεις ταχύτητας 1 Gigabit. «Η επένδυση αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα σημαντικό βήμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Νίκος Παππάς μίλησε για «πάρα πολύ δημιουργική συνάντηση με τη διοίκηση της Deutsche Telekom», με τους ανθρώπους «οι οποίοι μας ανακοίνωσαν ότι η εταιρία θα κάνει 2 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεις μέσα στην επόμενη τετραετία για να συνδεθούν ένα εκατομμύριο νοικοκυριά με οπτικές ίνες στο σπίτι, που σημαίνει ότι θα τους δώσει τη δυνατότητα να έχουν συνδεσιμότητα μέχρι και 1 Gbit».
Ο υπουργός τόνισε ότι «είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», υπογραμμίζοντας ότι «τα θετικά σημάδια πυκνώνουν και ειδικά για αυτού του τύπου την τεράστια επένδυση, θα έλεγα ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμη, διότι βάζει την Ελλάδα στην εποχή των νέων τεχνολογιών». Σημείωσε ότι «ο ρόλος της Πολιτείας είναι να διασφαλίσει ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις θα πυκνώσουν και θα γίνουν με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε όλοι οι Έλληνες να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές τις νέες τεχνολογίες και στις καταπληκτικές και εξαιρετικές υπηρεσίες, οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν πάνω σε αυτές τις υποδομές».
«Η δέσμευσή μας για την Ελλάδα είναι δεδομένη», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Χέτγκες, δηλώνοντας ότι «είναι σπουδαίο ότι η Deutsche Telekom επενδύει στην Ελλάδα». Σημείωσε δε ότι «ένα ακόμη ένα δείγμα του καλού κλίματος που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι η δέσμευσή μας να αγοράσουμε ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 5% του ΟΤΕ».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πρόσθεσε ότι «είμαστε πολύ υπερήφανοι για τη διοίκησή μας στην Ελλάδα με τον ΟΤΕ και για όσα έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια», αναφέροντας ειδικότερα ότι η DT «έχει προβεί σε ογκώδεις επενδύσεις στη χώρα: Σε πρώτη φάση φτιάξαμε το καλύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τώρα αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη δικτύου Fiber To The Home (FTTH)».
Τόνισε ότι «η κοινωνία των Gigabit έχει ανάγκη από την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών παντού και τώρα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Η τεχνολογία Fiber To The Curb λειτουργεί ήδη και αποφασίσουμε να επενδύσουμε ώστε το 25% του πληθυσμού της χώρας να αποκτήσει FTTH μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια».

Ο κ. Χέτγκες είπε ότι αυτήν την απόφαση συζήτησαν σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, «πράγμα που αποδεικνύει ότι η δέσμευσή μας για την Ελλάδα είναι δεδομένη». Σημείωσε ως «ακόμη ένα δείγμα του καλού κλίματος που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια» τη δέσμευση της εταιρείας «να αγοράσουμε ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 5% του ΟΤΕ».«Επομένως, βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο, εδώ στην Ελλάδα, ώστε να οικοδομήσουμε την κοινωνία των gigabit ως Deutsche Telekom», κατέληξε.

ΕΤΕ: Τίτλοι τέλους και επισήμως στη συμφωνία με Εxin για Εθνική Ασφαλιστική
Τον τερματισμό της σύμβασης αγοράς και πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Εxin ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
Ειδικότερα, η ΕΤΕ υπενθυμίζει ότι «στις 29 Ιουνίου 2017 ανακοίνωσε την πώληση του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Γενικών Ασφαλίσεων ‘η ΕΘΝΙΚΗ’ στην ΕΧΙΝ Financial Services Holdings B.V. (“EXIN”) υπό την αίρεση μεταξύ άλλων εκπλήρωσης ορισμένων προϋποθέσεων συμπεριλαμβανομένων και των εγκρίσεων από την αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Τράπεζα της Ελλάδος».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, «στις 28 Μαρτίου 2018 καταληκτική ημερομηνία από την πλευρά της ΕΧΙΝ εκπλήρωσης αναβλητικών αιρέσεων όπως αυτές αναφέρονται στη Σύμβαση Αγοράς και Πώλησης μεταξύ της ETE και της EXIN η ΕΤΕ έλαβε γνώση ότι οι ανωτέρω δεν πληρούνται».
Ως εκ τούτου η τράπεζα αποφάσισε να τερματίσει τη σύμβαση αγοράς και πώλησης Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση η τράπεζα «θα εξετάσει εναλλακτικές λύσεις».

BusinessEurope: Μεταρρυθμίσεις ακούμε, μεταρρυθμίσεις δεν βλέπουμε!
Η Ευρώπη χάνει έδαφος σε σχέση με τις λοιπές μεγάλες ανταγωνιστικές δυνάμεις στην παγκόσμια οικονομία. Τα τελευταία 10 χρόνια το κατά κεφαλή ΑΕΠ στις ΗΠΑ αυξήθηκε ταχύτερα απ΄ ό,τι στην Ευρώπη, ενώ η υπεροχή της Ευρώπης ως προορισμού Άμεσων Ξένων Επενδύσεων εξασθένησε σε σχέση με τις ΗΠΑ. Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα καθώς η Ευρώπη υστερεί στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, λόγω της εθνικής περιχαράκωσης και της ατελούς ενιαίας αγοράς. Ο κυριότερος περιοριστικός παράγοντας στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας εξακολουθεί να συνδέεται με την μη ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς
Σύμφωνα με το Βαρόμετρο των Μεταρρυθμίσεων του 2018, που πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα από την BusinessEurope, τον πανευρωπαϊκό οργανισμό των εθνικών συνδέσμων επιχειρήσεων (που στην Ελλάδα εκπροσωπείται από τον ΣΕΒ), οι προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε επιμέρους κράτη-μέλη δεν υλοποιούνται ικανοποιητικά παρά μόνο στο 22% των περιπτώσεων, παρόλο που σε ποσοστό 89% οι προτάσεις αυτές κρίνονται ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις της BusinessEurope περιλαμβάνουν: (1) Στην αγορά εργασίας και τις δεξιότητες: μεγαλύτερη παραγωγή φυσικών, τεχνολόγων, μηχανικών, μαθηματικών και στελεχών με ψηφιακές δεξιότητες, μείωση του μη μισθολογικού κόστους, αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού που εργάζεται, μισθολογικές αναπροσαρμογές στα όρια της παραγωγικότητας, (2) Στο επιχειρηματικό περιβάλλον: ενιαία αγορά σε ψηφιακή οικονομία, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, υπηρεσίες, μεταφορές, διασύνδεση ενεργειακών υποδομών, χαμηλότερες τιμές ενέργειας για τη βιομηχανία, αύξηση του μεγέθους, και δημιουργία νεοφυών, επιχειρήσεων μέσω ευέλικτου ρυθμιστικού περιβάλλοντος, (3) Στην καινοτομία κα τον ψηφιακό μετασχηματισμό: αύξηση της δαπάνης Ε&Α, ενίσχυση συνεργασίας εταιριών με ερευνητικά ιδρύματα, βελτίωση ψηφιακής υποδομής 5G, ενιαία αγορά στη ψηφιακή οικονομία, επέκταση διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου, (4) Στην πρόσβαση στην χρηματοδότηση και την χρηματοοικονομική σταθερότητα: εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, χαμηλότερα επιτόκια, ενιαίο σύστημα προστασίας καταθέσεων, χαμηλότερα κόστη συμμόρφωσης τραπεζών στο ρυθμιστικό περιβάλλον, προβλέψεις για κράτη-μέλη με υψηλά επίπεδα δανείων σε καθυστέρηση ώστε να μην επηρεασθούν δυσανάλογα από την αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων στα δάνεια σε καθυστέρηση, και τέλος, (5) Στη φορολογία και τα δημόσια οικονομικά: μείωση μη παραγωγικών κρατικών δαπανών, αύξηση δαπανών φιλικών προς την ανάπτυξη (εκπαίδευση, υγεία, μεταφορές και επικοινωνίες, έρευνα και ανάπτυξη), μείωση φόρων που στρεβλώνουν την παραγωγική διαδικασία, μείωση φορολογίας εργασίας και κεφαλαίου, απλούστευση και αύξηση αποτελεσματικότητας του διοικητικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού, εξαίρεση δημοσίων επενδύσεων από τα δημοσιονομικά όρια του Σύμφωνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Γεγονότα
1919: Ο αμερικανός καθηγητής φυσικής, Ρόμπερτ Γκόνταρντ, εκτιμά ότι μία μέρα θα ήταν πιθανό ένα ταξίδι στη Σελήνη με πύραυλο.
1974: Το διαστημικό σκάφος της ΝΑSA «Μάρινερ 10» είναι το πρώτο που φτάνει στον Ερμή και τραβά τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες του πλανήτη. Είχε ξεκινήσει το ταξίδι του στις 3 Νοεμβρίου 1973.
1993: Αρχίζει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη του Γιώργου Κοσκωτά και 26 ακόμα ατόμων. Η υπόθεση αφορά στην υπεξαίρεση 32 δισεκατομμυρίων δραχμών από την Τράπεζα Κρήτης και την εισροή 12,1 δισεκατομμυρίων δραχμών από αυτά στην εκδοτική εταιρία «Γραμμή».
1999: Στην Άλφα Τράπεζα Πίστεως κατακυρώνεται η Ιονική Τράπεζα. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πίστεως, Γιάννης Κωστόπουλος, δηλώνει ότι με την αγορά της Ιονικής, ο όμιλος της Τράπεζας Πίστεως καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, εκφράζει την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη θετική έκβαση του διαγωνισμού, επισημαίνοντας ότι είναι η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έγινε ποτέ στη χώρα.
2011: Ο οίκος Standard & Poor’s προχωρά σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες σε «BB-» από «BB+», εκτιμώντας ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές έως το 2013 και θα υποχρεωθεί να προσφύγει στο μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν περάσει στον απόλυτο πανικό και υπενθύμισε ότι ήταν εκείνοι που έδιναν ΑΑΑ στα τοξικά ομόλογα τα οποία δημιούργησαν την κρίση.

Γεννήσεις
1819: Έντουιν Ντρέικ,ο άνθρωπος που δημιούργησε την πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ. Πραγματοποίησε την πρώτη γεώτρηση για την ανεύρεση πετρελαίου στην περιοχή της Πενσιλβάνια το 1859 και στη συνέχεια δημιούργησε την εταιρία «Seneca Oil».
1959: Νουριέλ Ρουμπινί,αμερικανός οικονομολόγος.
1965: Αιμίλιος Χαρλαύτης, έλληνας αστροφυσικός.Η κυριότερη επιστημονική ανακάλυψή του ήταν αυτή των σπειροειδών κυμάτων ύλης σε έναν αστρικό δίσκο προσαυξήσεως, στον νάνο καινοφανή IP Πηγάσου, με χρήση της νέας μεθόδου της «τομογραφίας Ντόπλερ» (1997). Υπήρξε ο κύριος επόπτης στην κατασκευή του Αστεροσκοπείου του Χελμού και την εγκατάσταση σε αυτό του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου στην Ελλάδα, του «Αρίσταρχος», που είναι επίσης το μεγαλύτερο των Βαλκανίων και το δεύτερο μεγαλύτερο στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Θάνατοι
1912: Ρόμπερτ Σκοτ ,Βρεταννός εξερευνητής της Ανταρκτικής. Ηγήθηκε βρεταννικής αποστολής η οποία στόχευε στην κατάκτηση του Νοτίου Πόλου, φτάνοντας όμως εκεί στις 17.1.1912 διαπίστωσε με απογοήτευση ότι είχε προηγηθεί (πριν από ένα μήνα) η νορβηγική αποστολή του Ρόαλντ Αμούντσεν.
1982: Γουίλιαμ Τζιόκ , Καναδοαμερικανός χημικός, που συνέβαλε στην ανακάλυψη της ύπαρξης των ισοτό­πων του οξυγόνου (1929)• τιμήθηκε με το Νόμπελ Χημείας (1949) για τη συμ­βολή του στον τομέα της χημικής θερμοδυναμικής και ιδιαίτερα για τη μελέτη της συ­μπεριφοράς ουσιών σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.
2012: Γιάννης Μπανιάς, έλληνας πολιτικός της Αριστεράς.

About the Author

Greg Kalog
Greg Kalog
administrator

Εργαλεία

Εργαλεία

Επαλήθευση εγκυρότητας ΑΦM/VAT που χορηγείται από κράτος της Ε.Ε.
Χρήσιμα έντυπα
Επαληθεύσετε την εγκυρότητα του ΑΦΜ νομικού προσώπου στην Ελλάδα
Στοιχεία δημοσιότητας ΓΕΜΗ
Εκτυπώστε τα ένσημα σας
Κατεβάστε όλα τα χρήσιμα έντυπα για την εφορία.
Όλα τα τηλέφωνα για τις εφορίες στην Αττική.
Όλοι οι Κ.Α.Δ.
Όλα τα τηλέφωνα για τα επιμελητήρια.
e-ατομικός λογαριασμός ασφάλισης
Kατεβάστε όλα τα χρήσιμα έντυπα για το Ι.Κ.Α.
Ηλεκτρονική υποβολή εντύπων επιθεώρηση εργασίας και ΟΑΕΔ.
Εθνική πύλη δημόσιας διοίκησης.
Δείτε αν το όχημά σας είναι ασφαλισμένο
x

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Αποδέχομαι Δεν Αποδέχομαι Κέντρο Απορρήτου Ρυθμίσεις Απορρήτου
en_USEnglish
elGreek en_USEnglish